30 Aralık 2009 Çarşamba

FATİH AKIN'A BÜYÜK ONUR!


ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post, "Yaşamın Kıyısında" adlı Fatih Akın filmini son 10 yıla damgasını vuran 10 film arasında değerlendirdi.

ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post, son 10 yıla damgasını vuran filmleri seçti. 2007 yılı Türk-Alman yapımı “Yaşamın Kıyısında”, son 10 yılın en iyi filmleri arasında gösterildi. Cannes Film Festivali’nde yönetmen Fatih Akın’a “En İyi Senaryo” ödülü kazandıran “Yaşamın Kıyısında”, en iyi yabancı film dalında temsil etmek üzere Almanya tarafından 80. Oscar ödüllerine gönderilmişti. Washington Post’a göre, son 10 yılın hafızalara kazınan ve tekrar tekrar izlenmek istenen en iyi filmler arasında, 2003’te vizyona giren “Kayıp Balık Memo” (Finding Memo) bulunuyor. Film, 2004’te “En İyi Animasyon Filmi” Oscar’ını kazanmıştı.

Diğer en iyi filmler

Listedeki filmlerin bir diğeri de “Bana Güvenebilirsin” (You Can Count on Me). 2000’de gösterime giren film, Oscar’a “En İyi Kadın Oyuncu” ve “En İyi Senaryo” dallarında aday gösterilmişti. Filme, Amerikan Yazarlar Derneği de “En İyi Orijinal Senaryo” ödülünü vermişti. En iyi 10 film arasında Alman yapımı “Başkalarının Hayatı” da (The Lives of Others) bulunuyor. Film 2007’de “En İyi Yabancı Film” Oscar’ını almıştı. Gazeteye göre son 10 yılın en iyi diğer filmleri ise şöyle: “Ölümcül Tuzak” (The Hurt Locker), “Y Tu Mama Tambien”, “Pan’ın Labirenti” (Pan’s Labyrinth), “Dostluk Rüzgarları” (A Mighty Wind), “Sil Baştan” (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), “Kan Dökülecek” (There Will Be Blood).

HASILAT REKORU KIRAN FİLMLER

Gazeteye göre, son 10 yılın gişe rekorları kıran filmleri ise yapım yıllarına göre kronolojik olarak şöyle:

“Shrek”, “Yüzüklerin Efendisi” (The Lord of The Rings), “Örümcek Adam” (Spider Man), “Kalbinin Sesini Dinle” (My Big Fat Greek Wedding), “Chicago”, “Karayip Korsanları: Siyah İncinin Laneti” (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl), “Tutku-Hz. İsa’nın Çilesi” (The Passion of the Christ), “Fahrenheit 9/11”, “Kırk Yıllık Bekar” (The 40-Year-Old Virgin), “Kara Şövalye” (The Dark Knight).

Dip Not: Washington Post “Stil ve Statü: Osmanlı Türkiye’sinden İmparatorluk Kostümleri” sergisini ise son 10 yılın en iyi 10 sergisinden biri olarak seçti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder